Antalet konkurser i juli på samma nivå i år som 2019

Publicerad: 18 augusti, 2020 En skylt med texten

Stockholms län har drabbats av flest konkurser i Sverige till följd av coronapandemin. Foto: Chansom Pantip/Shutterstock.

Efter en tuff vår med fler konkurser än vanligt rapporterar kreditupplysningsföretaget Creditsafe att antalet konkurser under juli månad låg på samma nivå som under fjolåret.

Till följd av coronapandemin har antalet konkurser i Sverige ökat kraftigt. Men under juli månad var antalet konkurser nere på samma nivåer som i fjol, enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Enligt Creditsafes statistik har 456 bolag försatts i konkurs under juli år 2020. Det är exakt lika många bolag som försattes i konkurs under juli år 2019.

– Ser man hur det sett ut under de senaste årens sommarmånader så ligger antalet konkursade bolag på normala nivåer igen, säger Creditsafes vd Henrik Jacobsson i ett pressmeddelande.

Flest konkurser inrapporterade i Stockholms län

Det län som är hårdast drabbat av ökade konkurser till följd av pandemin är Stockholms län. Enligt Creditsafe försattes 184 bolag i konkurs i Stockholm under juli i år, vilket är en ökning från de 154 bolag som gjorde det under juli förra året.

Störst procentuell ökning av konkurser syns dock i Hallands län och Södermanlands län. I Hallands län försattes 16 bolag i konkurs i juli i år jämfört med 9 bolag under samma period förra året. I Södermanlands län ökade konkurserna i juli från 8 bolag år 2019 till 13 i år.

Totalt har 4 145 aktiebolag försatts i konkurs i Sverige hittills i år. Det innebär en ökning med 12 procent jämfört med år 2019, då 3 716 bolag gick i konkurs under perioden januari–juli.

Minskning av konkurser i flera län

Men i flera andra län är siffrorna mer positiva. I till exempel Gotlands län försattes inte ett enda bolag i konkurs under juli i år, jämfört med två under juli år 2019.

Också Jämtlands län och Jönköpings län visar upp en minskning av antalet konkurser jämfört med förra året.