Corona ökar behovet av snabba utlandsbetalningar

Publicerad: 30 mars, 2020 Närbild på två personers händer som håller i varsin mobil och gör en transaktion.

Fintechbolaget Transfer Galaxy går som tåget. Sedan starten har bolaget dubblat sin omsättning, och nu ser det ut som att coronaviruset kan ge dem ytterligare ett uppsving. Foto: Rido/Shutterstock.com

Fintechbolaget Transfer Galaxy har hjälpt kunder att skicka över två miljarder kronor till andra länder genom ett slags swish för utlandsbetalningar. Nu kan coronaviruset ge Transfer Galaxy ett uppsving skriver DiDigital.

Coronavirusets hastiga spridning har gjort att många företag gått i konkurs. Men för fintechbolaget Transfer Galaxy ser situationen annorlunda ut, och coronaviruset kan till och med ge dem ett uppsving.

Idén kläcktes i kön till Western Union

Idén till Transfer Galaxy kom redan under 2014 när Yosef Mohamed, en av bolagets grundare, stod i kön till ett ombud för Western Union.

Yosef, som då arbetade som ingenjör på ett konsultbolag, stod i kön och pratade med sin barndomsvän om att att det borde gå att skicka pengar på ett smidigare sätt. Och det var där och då som idén till Transfer Galaxy kläcktes.

Tog privatlån för att finansiera Transfer Galaxy

Transfer Galaxy grundades 2014. För att kunna satsa på idén tog Yosef och hans medgrundare privatlån. Målet var att skapa en tjänst där man kunde föra över pengar till utlandet genom mobilen. Men tjänsten skulle ha lägre avgifter än de befintliga som fanns hos ombuden och det skulle gå snabbare. De ansökte om tillstånd hos Finansinspektionen och fick det godkänt.

Till en början fick Transfer Galaxy gå i god för varje betalning genom ett eget balanskonto, vilket tog något längre tid än ett par sekunder.

Behövde externa investerare

För att lyckas genomföra hela idén om att en överföring bara skulle ta någon sekund behövde de utveckla tekniken, och för att kunna göra det var de tvungna att snabbt ta in externt kapital. De kontaktade över 100 investerare, men ingen var intresserad.

Några månader efter lanseringen kom den första externa investeringen. Det var riskkapitalbolaget Backing Minds som gick in med 4,5 miljoner kronor. I dag har bolaget tagit in riskkapital som uppgår till 36 miljoner kronor.

Omsättningen har fördubblats varje år

Omsättningen har sedan starten 2014 mer än fördubblats, och enligt de preliminära siffrorna för 2019 ser det ut att fortsätta på samma sätt. Resultatet kommer dock att landa på minus 3 miljoner kronor. Men det är inget som kommer prioriteras eftersom de vill satsa på tillväxt.

Transfer Galaxy vill öka sin personalstyrka från 46 anställda till 75 anställda innan årets slut. Utöver det planerar bolaget att öppna kontor i Tyskland redan i år. Målet är att bli europaledande inom utlandsbetalningar.