Dyrare att låna pengar genom låneförmedlare

Publicerad: 19 augusti, 2019 Person som räknar på sin ekonomi med en miniräknare och svenska sedlar och mynt framför sig.

Att samla små lån hos en låneförmedlare kan bli väldigt dyrt i slutändan. Nu varnar flera myndigheter för låneförmedlarnas reklamkampanjer. Foto: Ton Kung/Shutterstock.com

Flera myndigheter varnar nu för låneförmedlarnas reklamkampanjer. Att samla små lån kan bli mycket dyrare, så det gäller att se upp, skriver SvD Näringsliv.

Att samla små lån kan bli en dyr historia. Flera myndigheter varnar nu för låneförmedlarnas budskap. Små lån kan bli mycket dyrare, vilket är tvärtemot förmedlarnas reklamkampanjer.

Låneförmedlarna kontaktar sällan storbankerna

Många låntagare orkar inte kontakta flera olika långivare eller jämföra deras räntor och villkor. Och det är där låneförmedlarna kommer in. Låneförmedlarnas verksamhet bygger på att hjälpa låntagare att hitta rätt långivare.

Enligt Konsumenterna Bank- och finansbyråns jurist, Cecilia Blomqvist, går det inte att säga vilka låneförmedlare som är bra eller dåliga. Som konsument måste du vara uppmärksam. Låneförmedlarna säger att de jämför alla banker, men det är inte alltid de kontaktar storbankerna.

Flera låneförmedlare ligger för granskning hos Konsumentverket

På reklammarknaden är låneförmedlarna väldigt aktiva när det gäller marknadsföringen av deras tjänster. Konsumentverket håller ständigt koll på hur låneförmedlarna marknadsför sina krediter. Enligt lag får inte marknadsföringen av krediter vara extrem. Marknadsföringen ska vara måttfull.

Enligt Konsumentverkets jurist Rudina Muliqi är agerandet hos låneförmedlarna väldigt tveksamt, vilket har lett till att flera förmedlare ska granskas. Vilka låneförmedlare det handlar om får Rudina Muliqi inte säga.

Den totala lånekostnaden kan bli mycket dyrare

Under de senaste åren har det tillkommit flera låneförmedlare på marknaden. Låneförmedlarnas vanligaste budskap är att du som konsument kan sänka din månadskostnad genom att samla dina lån hos en långivare.

Enligt Cecilia Blomqvist kan det betyda att du behöver förlänga din lånetid vilket i slutändan kan innebära att den totala kostnaden för lånet blir dyrare, något som även Finansinspektionen har flaggat för. Som konsument måste du läsa igenom villkoren ordentligt.

I en undersökning som Finansinspektionen har gjort har de bedömt att lån som är under 50 000 kronor och som går via en låneförmedlare kan bli mycket dyrare än större lån direkt från en långivare.

Långivarnas provisionsavgift landar oftast hos låntagaren

Eftersom låneförmedlarna vill ha betalt tar de ut en provisionsavgift av långivarna. Provisionsavgiften är en kostnad som enligt Finansinspektionen i slutändan landar hos låntagaren, vilket gör att det blir dyrare för låntagaren att ta ett lån genom en låneförmedlare.

En låneförmedlare kan dock pressa räntan. Dessutom görs det färre kreditförfrågningar vilket är bättre för konsumenten.