Semestern blir dyrare med svag krona

Publicerad: 18 mars, 2019 Grekisk sandsrand med två stolar och ett parasoll vid strandkanten

Den svaga kronan gör det dyrare att semestra i euroländer i år jämfört med förra året. Foto: S-F/Shutterstock.com

Efter att den Europeiska Centralbanken fattade beslut om att inte genomföra några räntehöjningar tappade kronan i värde mot euron och flera andra valutor. Den svaga kronan kan göra att semester blir dyrare i år än förra året skriver SvD Näringsliv.

Det kan bli dyrt att åka på semester efter att den svenska kronan har tappat i värde mot flera valutor. Beslutet från ECB om att inte höja räntan är en stor bidragande orsak till kronans låga värde.

Enligt Avanzas sparekonom Johanna Kull är kronan den valutan som gått sämst av alla valutor under det senaste året då kronan har tappat i värde mot i princip alla valutor i hela världen.

Dyrt med sommarsemester i euroländer och USA

Bara under det senaste året har kronan tappat ordentligt gentemot dollarn men även mot euron. Att semestra i USA eller i ett euroland kan blir betydligt mycket dyrare i år än vad det har varit tidigare år. Enligt Sydsvenskan kommer den svaga kronan påverkar reskassan rejält. Väljer du att semestra i USA eller Europa kommer samma reskassa som du hade förra året vara värd en tredjedel mindre i år.

Dyraste länderna att åka på semester till är USA där det blir cirka 14 procent dyrare än förra året, följt av Kuba där det blir 13 procent dyrare, och Thailand där man räknar med att det blir 12 procent dyrare. Allra billigast är det att semestra i Turkiet.

– För att köpa en dollar måste vi betala fler kronor för den, vilket gör att alla inköp vi gör i valutan blir dyrare, säger Johanna Kull.

Finns fortfarande destinationer där du kan semestra billigt

Ur svenskt perspektiv finns det ändå några resmål som, trots kronans värdeminskning, blivit billigare. Väljer man att semestra i Turkiet, Ukraina, Island, Sydafrika eller Brasilien kan man räkna med att leva lite lyxigare under semestern jämfört med förra året då kronan fortfarande står sig hyfsat bra och till och med lite bättre.

För att vara helt säker på att få mycket semester för pengarna ska man inte bara titta på valutakurserna utan istället titta på de lokala prisnivåerna. Enligt Brittiska Post Office är de billigaste städerna i Europa just nu, Warszawa, Vilnius och Belgrad. Där får du verkligen valuta för dina pengar. Men det är inte bara till städer i Östeuropa det är billigt att åka på semester till. Även i Porto som är Portugals näst största stad kan du leva riktigt billigt, likaså i Athen som har Europas billigaste matkostnader.