Det kostar för mycket för svenskarna att ha en egen valuta

Publicerad: 13 maj, 2019 Tre olika svenska sedlar. En 200 kronorssedel, en 50 kronorssedel och en 20 kronorssedel.

Svenskarna betalar ett högt pris för att ha en egen valuta, något som minskar deras köpkraft internationellt. Foto: Emmoth/Shutterstock.com

Kronans fall gör att priset för att Sverige ska ha en egen valuta börjar bli för högt. Enligt finansmanen och Cevian Capitals grundare Christer Gardell är svenskarna ungefär 20 procent fattigare om man mäter internationell köpkraft skriver SvD Näringsliv.

Finansmannen och aktivistfonden Cevian Capitals grundare Christer Gardell tycker att priset för att Sverige ska ha en egen valuta börjar bli för högt. Christer Gardell har beräknat att svenskarna  är ungefär 20 procent fattigare idag än vad de borde vara.

Enligt Gardell bör man fundera över vilka fördelar det har att ha en egen valuta och om det verkligen är värt värt 20 procent.

Kronan är en mycket liten valuta

Cevian Capitals påverkas inte av den svaga kronan. Deras affärsmodell grundar sig på en eurofond som gör kapitalplaceringar i Europa. Den kraftiga försvagningen av kronan är ingen större överraskning enligt Gardell. Det har funnits där i bakgrunden ända sedan euron gjorde kronan till en förhållandevis liten valuta. Något som blev mycket tydligt vid bolagets försäljning av deras Volvoaktier på över 30 miljarder kronor till det kinesiska företaget Geely Automobile.

Eftersom Volvoaktien handlas i kronor skrevs också affären i kronor. Eftersom Cevian Capitals aktivistfond är i euro ville bolaget växla över till euro, men då sa flera valutaexperter nej eftersom det skulle knäcka hela kronmarkanden.

Eftersom kronan är en så pass liten och illikvid valuta kan det bli svårt för investerarna att omsätta den om det börjar krisa på marknaden. Enligt Gardell är det också därför kronan är så lågt värderad vilket också är anledningen till att svenskarna blir fattigare när man tittar på köpkraften internationellt.

Från krona till euro

Att ha en egen valuta har flera fördelar eftersom man inte är beroende av andra länder som styr sin ekonomi på andra sätt. Men enligt Gardell betalar svenskarna ett högt pris för att ha kronan, och han tycker att man borde ta sig en funderare på om det verkligen är värt det.

När det gäller räntan tror Gardell att den kommer förbli oförändrad. En bestående ränta som håller sig låg kan leda till en stark börsutveckling vilket kan göra att börsen blir rätt så billig. Eftersom det inte råder någon direkt inflation finns det heller ingen anledning till att Riksbanken ska höja räntan.