FI: Svårt att helt komma åt penningtvätt

Publicerad: 12 november, 2018 En bild på Nordeas logga

Misstänkta betalningar på 175 miljoner dollar har skett till över 300 Nordea-konton. Foto: B.Forenius / Shutterstock.com

Strängare penningtvättsregler, hårdare kontroller och ökad medvetenhet. Trots det är det svårt att komma åt personer som sysslar med penningtvätt menar Finansinspektionen. Myndigheten sköter sin tillsyn av bankerna för att säkerställa att de gör vad som krävs för att förhindra penningtvätt.

Finansinspektionen är den myndighet som sköter tillsynen av svenska banker och andra finansiella institut för att se att de gör vad de ska för att förhindra penningtvätt. Arbetet med att motverka penningtvätt går framåt, skriver SvD. Det har införts både strängare regler och hårdare kontroller, dessutom har medvetenheten om problemet ökat. Trots det menar Finansinspektionen att det är svårt att helt förhindra penningtvätt.

– Vi kommer alltid se problem med penningtvätt i världen. Det finns en nollvision, men man kommer aldrig lyckas med det, säger Christian Lynne Wandt, avdelningschef för penningtvätt på FI, på en pressträff.

Penningtvättsskandalerna har avlöst varandra

På senare år har flera penningtvättsskandaler avlöst varandra. Den senaste och absolut mest omskrivna handlar om Danske Bank och deras verksamhet i Estland.

Även den svenska storbanken Nordea har dragit till sig en hel del uppmärksamhet efter att det läckte ut uppgifter om att det skett misstänkta betalningar på cirka 175 miljoner dollar till 365 konton hos Nordea.

I samband med att dessa typer av uppgifter läcker ut är det många som ifrågasätter bankernas kontrollsystem. Samtliga misstänkta transaktioner måste bankerna rapportera till Polismyndigheten.

Nordea och Handelsbanken fick sanktioner på grund av bristande arbete

I de fall där bankerna inte sköter sitt kontrollarbete kan Finansinspektionen gå in och dela ut sanktioner. Just detta hände för ett par år sedan då Nordea och Handelsbanken inte skötte sitt kontrollarbete på ett tillräckligt bra och säkert sätt.

Bankerna fick sedan i uppdrag att åtgärda problemen för att inte riskera ytterligare sanktioner.