Finansinspektionen skärper tillsynen av storbankerna

Publicerad: 29 oktober, 2018 En bild på SEB-kontor och Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen

Erik Thedéen och Finansinspektionen skärper tillsynen av svenska banker. Foto: Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com, Pressbild/Finansinspektionen

Efter penningtvättskandalen inom Danske Bank väljer Finansinspektionen att skärpa sin tillsyn av svenska bankerna. Extra intressanta för myndigheten är SEB och Swedbank eftersom de har verksamhet i Baltikum.

Danske Bank upplever just nu en turbulent period sedan penningtvättskandalen uppdagades. Men även svenska banker har det jobbigt. Storbanken Nordea ska enligt uppgifter ha varit delaktiga i skandalen och SEB sägs ha varit med och lurat tyska skattebetalare på en miljard kronor.

Efter all turbulens har Finansinspektionen beslutat sig för att skärpa tillsynen av de svenska bankerna. Extra intressanta är Swedbank och SEB med tanke på deras stora verksamheter i Baltikum.

FI ska utreda utlandstransaktioner

I fallet med Danske Bank ska tusentals miljarder ha flyttats obehindrat genom Estlandskontorets utlandsportfölj. Därför kommer Finansinspektionen nu granska de svenska bankerna för att se om andelen utlandstransaktioner är oproportionerligt stor.

– Vi kan inte utesluta att det finns penningtvättsproblem i svenska banker. Men rimligtvis är skalan på det i så fall mindre i Sverige än vad vi sett i Danske Bank, säger Finansinspektionens chef Erik Thedéen, till SvD.

Nordea fick sanktioner på 50 miljoner kronor

Nordeas delaktighet i penningtvättskandalen ska bara utgöra en liten del av vad som hände inom Danske Bank. Det är dock inte första gången Nordea upplever svårigheter. Så sent som 2015 fick man sanktioner på 50 miljoner kronor efter att Finansinspektionen ansett att man inte följt reglerna kring penningtvätt och terrorfinansiering på ett korrekt sätt.

Den straffavgift Nordea fick var den högsta för tillfället och med dagens regelverk hade avgiften landat på 10 miljarder kronor. Finansinspektionen övervägde dessutom att dra in Nordeas banktillstånd.

Kritik riktas mot Finansinspektionen

Att Finansinspektionen själva inte lyckats upptäcka vad bankerna sysslat med möts med kritik av Fredrik Olovsson, riksdagens finansutskotts vice ordförande. Han menar att myndigheten inte har gjort kontroller i den utsträckning som krävs.

Erik Thedéen bemöter kritiken och säger att myndighetens syfte inte är att granska varje transaktion som görs.