Finansinspektionen varnar för investeringsbedrägerier

Publicerad: 12 augusti, 2019 Finansinspektionens byggnad utvändigt

Finansinspektionen utfärdar en varning för investeringsbedrägerier efter sommarens ökning. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Antalet anmälningar om investeringsbedrägerier har ökat kraftigt under sommaren. Nu går Finansinspektionen ut med en varning för bedrägerierna.

Finansinspektionens hemsida går myndigheten ut med information om en kraftig ökning av investeringsbedrägerier. På sajten skriver myndigheten att den dagligen kontaktas av personer som berättar att de har förlorat pengar på grund av bedrägerier.

Bedragarna använder sig av framförallt två olika tillvägagångssätt, och beloppen som personer blir lurade på kan variera från ett par tusen kronor till över en miljon kronor.

Erbjudanden via sociala medier är ofta bluff

Det ena tillvägagångssättet som bedragarna använder går ut på att de via till exempel Facebook gör reklam för olika sätt att snabbt tjäna eller vinna pengar. Den som anmäler intresse blir uppringd av en bedragare som sedan övertalar privatpersonen att investera eller satsa ett par tusen kronor.

Bedragaren kan sedan hävda att det blivit vinst men att man måste betala separat vinstskatt på tiotusentals kronor för att få ut vinsten. Bedragaren uppmanar sedan personen att uppge kort- eller kontonummer och skicka in en kopia på sitt id-kort.

Den som skickat in sina uppgifter till bedragarna riskerar att bli av med sina pengar omedelbart.

Telefonbedrägerier vanligt vid större summor

Det andra fallet som FI specifikt varnar för är telefonbedrägerier och summorna uppgår i det här fallet till betydligt högre summor.

Bedragaren ringer upp för att övertala om att placera pengar i värdepapper. Ofta låter erbjudandet bra och det finns ibland information som tyder på att försäljaren går att lita på. Här uppmanas man att skicka pengar till konton lokaliserade utomlands.

Det är när man vill sälja aktierna som problem uppstår. Ofta ombeds man att sätta in ännu mer pengar för att kunna sälja sina värdepapper, men till ingen nytta.

Kolla upp företag innan investering

För att undvika att bli lurad uppmanar Finansinspektionen den som blir kontaktad av någon som vill sälja värdepapper att kolla upp att företaget har tillstånd för sin verksamhet innan man väljer att investera.

Myndigheten har också en varningslista med företag man som privatperson gör bäst i att undvika.