Ikeas e-handel skjuter i höjden

Publicerad: 27 april, 2020 Del av Ikea-varuhus exteriört med flaggor i olika färger framför.

Att vi tillbringar mer tid i hemmet har gjort att Ikeas e-handel har skjutit i höjden. Snittkvittona tyder på att allt fler ägnar sig åt lite större hemmaprojekt. Foto: Fishman64/Shutterstock.com

Under coronakrisen har det skett en rejäl ökning av e-handel. Ikea är ett av företagen där e-handeln har skjutit i höjden på grund av coronaviruset, skriver SvD Näringsliv.

Besöksantalen hos Ikea har minskat rejält men samtidigt har e-handeln skjutit i höjden. Ikea har nästan 30 marknader runt om i hela världen och Coronakrisen har gjort att möbeljätten har fått ställa om och anpassa sig efter konsumenternas nya beteende.

Över 300 varuhus hålls stängda

Ikea har 430 varuhus runt om i världen och under coronapandemin har bolaget fått stänga över 300 av sina varuhus, men i Sverige håller varuhusen fortfarande öppet.

Vid entréerna har man infört kontroller för att vara säker på att man inte släpper in för många besökare samtidigt. Även varuhusets restauranger och varuhusets barnpassning, Småland, håller stängt.

Viktigt att varuhusen i Sverige håller öppet

Enligt Ikeas regionchef för norra och västra Sverige, Reza Shomali, är det viktigt att hålla varuhusen öppna för de anställda. Man vill säkerställa att det går att rädda så många jobb som möjligt. Samtidigt gör man allt man kan för att det ska vara en säker miljö för både anställda och kunder.

E-handeln har ökat med 200 procent i Sverige

Sedan virusutbrottet har besöksantalen i varuhusen sjunkit rejält. Men e-handeln har däremot ökat markant, vilket har gjort att bolaget har fått anpassa sig till att möta det höga trycket online.

I Sverige har försäljningen över nätet ökat med 200 procent under de senaste veckorna, jämfört med samma tidsperiod 2019 och i jämförelse med de senaste månaderna. I de länder där restriktionerna har varit betydligt hårdare, som i Tyskland och Danmark, har näthandeln ökat mer än femfaldigt.

E-handeln gynnas av att man tillbringar mer tid i hemmet

Enligt Reza Shomali ser man en tydlig effekt av corona när det gäller handeln. Folk sitter hemma mycket och vill handla online. Eftersom man tillbringar mer tid hemma har man också mer tid över att fundera på renoveringar och inredning. Även kundernas snittkvitton ökar i Sverige, vilket är en signal om att fler jobbar med lite större egna hemmaprojekt.

Alla Ikeas krisorganisationer är sedan sex veckor tillbaka aktiverade. De försöker ligga steget före och förbereder bolaget på alla möjliga olika händelseförlopp. I nuläget finns det inga planer på att vare sig permittera eller säga upp anställda på Ikea-varuhus i Sverige.