Klarna får stöd från flera e-handelsföretag

Publicerad: 2 mars, 2020 Ung kvinna med brunt hår ligger på mage på en matta med en laptop framför sig och med ett kreditkort i handen.

Regeringens lagförslag om krediter vid köp på nätet kommer att påverka både e-handlare och konsumenter. Att ta bort fakturabetalning skapar en otrygghet hos konsumenterna. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Betaltjänstbolagen Klarna och Qliro är väldigt kritiska till finansmarknadsminister Per Bolunds lagförslag om att krediter inte ska få presenteras som första betalsätt. Nu får Klarna stöd av sina kunder i sin kritik mot lagförslaget, rapporterar DiDigital.

Finansmarknadsminister Per Bolund och regeringen vill införa ett en lag där krediter inte längre ska få presenteras som ett första betalsätt vid betalning av varor på nätet om det finns andra betalalternativ. Enligt lagförslaget får krediten inte heller fyllas på i förväg.

Klarna får stöd av flera tunga aktörer inom e-handeln

Både Klarna och Qliro är kritiska mot regeringens förslag. Men nu har Klarna fått stöd i kritiken som de riktar mot Per Bolund och regeringen av branschprofilerna Jarno Vanhatapio och Pär Svärdson. Klarna får även stöd av e-handelsbutikerna som använder sig av Klarnas tjänster.

Jarno Vanhatapio, som står bakom Na-Kd och Nelly, samt Adlibris och Apoteas grundare Pär Svärdson, är också kritiska till Per Bolunds förslag och menar på att konsumentskyddet riskerar att försämras.

Fakturabetalning är en trygghet för kunden

E-handelsprofilerna lyfter fram fördelarna med fakturabetalning precis som Klarna har gjort tidigare. För konsumenterna är fakturabetalning en trygghet eftersom de slipper betala för varan innan de har fått hem den. Om kunden beslutar sig för att returnera produkten hinner det dessutom inte dras några pengar från kundens konto.

Något man inte tänker på längre och som lätt glöms bort är att det bara för några år sedan såg helt annorlunda ut när det gällde människors inställning till näthandel. Konsumenterna kände då en osäkerhet för att handla på nätet och man var rädd för att lämna ut sina kortuppgifter. Faktum är att många äldre fortfarande känner så.

Flera stora aktörer har skrivit under debattartikeln

När politiken ska försöka detaljstyra branschen blir det fel, enligt e-handelsveteranerna. Något som regeringen har varit särskilt kritiska till och tagit med i lagförslaget är Klarnas avgiftsfria 14-dagarsfaktura, där det utgår ränta om betalningen försenas.

Men det är inte bara Jarno Vanhatapio och Pär Svärdström som är kritiska. Även Stefan von Stein, SDHJ Groups vd, Marc Palmerfjord, vd för Bangerhead och Katrin Lundgren, vd för plattformsbolaget Kodmyran, har skrivit under debattartikeln.