Klarna får konkurrens av brittisk finansapp

Publicerad: 28 juli, 2020 smartphone med Revoluts app på skärmen och bredvid Revolut betalkort

Revoluts app och andra tjänster växer allt mer i Europa, och nu vill finansbolaget etablera sig i USA. Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock.com

Svenska Klarna har fått konkurrens om platsen som det största finansbolaget utanför börsen på den europeiska marknaden. Brittiska Revolut har fått en stor investering och värderas i nuläget till 50 miljarder kronor, vilket enligt Digital gör att de ligger i linje med Klarna.

Det pågår en kamp om framtidens bankkunder runt om i världen. Mindre finansbolag tävlar om att locka till sig storbankernas kunder med smidiga betallösningar.

Förutom svenska Klarna så är Revolut, en app för privatekonomi med sin bas i Storbritannien, en av de stora utmanarna just nu.

Finansiell app med både gratis tjänster och betaltjänster

Enligt Revolut själva erbjuder de en app med verktyg för analys och budget, och har låga avgifter för att växla mellan valutor. De marknadsför sig också med handel med aktier och kryptovalutor.

Affärsmodellen för appen påminner om den som Spotify använder sig av. En del av appens tjänster går att använda gratis, men genom att prenumerera och betala en månadsavgift kan man få tillgång till ytterligare funktioner.

Amerikansk investering motsvarande 700 miljoner kronor

Nyligen har Revolut fått in cirka 700 miljoner kronor från ett amerikanskt riskkapitalbolag, TSG Consumer Partners.

– Vi letade inte aktivt efter mer kapital, men TSG kom med ett spännande förslag om att arbeta tillsammans, kommenterar Nikolaj Storonskij, som är vd och medgrundare för Revolut.

Revolut och Klarna tävlar om att bli största alternativa finansbolaget i Europa

Revolut menar att de har fått cirka 12 miljoner användare sedan de startade för fem år sedan. I dag värderas bolaget till omkring 50 miljarder kronor. Det innebär att Revolut konkurrerar med det svenskbaserade bolaget Klarna om att bli Europas största finansiella bolag utanför börsen.

Förutom att etablera sig vidare runt om i Europa satsar nu Revolut på att ta sig in på den amerikanska marknaden, vilket skulle vara ytterligare ett stort framsteg.