Klarna presenterar direkt konkurrent till Izettles lånetjänst

Publicerad: 26 november, 2018 En bild på en man på ett kontor och Klarnas logga

Foto: Press/Klarna

Betaltjänstbolaget Klarna har lanserat ett nytt finansieringsprogram kallat Boost där företagare får förskottsbetalningar på framtida försäljningar. Boost blir en direkt konkurrent till iZettles tjänst Advance.

Klarna har lanserat ett finansieringsprogram för små och medelstora företag. Finansieringsprogrammet heter Boost och innebär att företagare får tillgång till pengar i förskott. Pengarna betalas sedan tillbaka automatiskt med en liten del av företagets dagliga försäljning.

Boost har ingen ränta utan istället betalar företagaren en fast avgift för lånet som är densamma genom hela låneperioden.

– Sedan start har Klarna hjälpt tusentals handlare att växa genom att skapa bästa möjliga shoppingupplevelse för deras kunder. Med Boost skapar vi nu en enkel finansieringsprodukt för dem, vilket demokratiserar och förenklar tillgången till kapital för SMEs som ofta har tuffa och besvärliga processer med traditionella långivare, säger Michael Rouse, Chief Commercial Officer på Klarna, i ett pressmeddelande.

Boost lanseras i flera europeiska länder

Klarna är verksamma i många länder och därför är det inte heller mer än rätt att man väljer att lansera Boost i ett flertal europeiska länder.

Förutom Sverige finns tjänsten även i Finland, Norge, Danmark, Holland, Österrike och Tyskland. Om det finns planer på att lansera Boost i flera länder är i dagsläget oklart.

Konkurrenten iZettle erbjuder liknande tjänst

Klarna är inte det enda betaltjänstbolaget som erbjuder förskottsbetalning. Konkurrenten iZettle erbjuder en i stort sett likadan tjänst som går under namnet iZettle Advance. Båda tjänsterna är en påbyggnadstjänst för företagens befintliga kunder. Det blir spännande att se om detta leder till ökad konkurrens mellan bolagen.

Under året är det annars iZettle som skapat fler rubriker än konkurrenten Klarna. Mycket av det beror på att man tidigare under året blev uppköpta av betaljätten PayPal för 2,2 miljarder dollar, motsvarande 19 2 miljarder svenska kronor. PayPal tyckte iZettle hade en spännande produkt som lockat över 500 000 småföretagare att använda deras plattform.