Klarna lanserar sparkonton och erbjuder högst ränta

Publicerad: 30 juni, 2020 Kollage Klarnas entré och två händer som håller i en vit spargris

Klarna vill erbjuda sina kunder sparkonton både med och utan bindningstid som ger högre avkastning än vad de får hos traditionella banker. Foto: Press/Klarna och Watchara Ritjan/Shutterstock.com

Nu lanserar Klarna sparkonton med ränta och målet är kaxigt satt. Klarna vill erbjuda sparkonton som har den högsta räntan och omfattas av insättningsgaranti, skriver SvD Näringsliv.

De svenska storbankerna är snåla när det gäller ränta på sparkonton. Det är många uppstickare som har sett möjligheterna med att erbjuda sparkonton med bättre ränta än storbankerna. Nu kommer även Klarna, som började sin bankverksamhet med betalningar på nätet, att erbjuda sparkonton med ränta.

Sparkonton med bindningstid och hög ränta

Klarnas mål är kaxigt satt. Betaltjänstbolaget vill erbjuda sparkonton med den högsta räntan. Än så länge är räntenivåerna inte helt spikade, men det handlar om en ränta på runt en procent för ett konto som inte har någon bindningstid. Konton som har en bindningstid på 24 månader kan få en ränta på cirka 1,6 procent. Utöver det finns det ett tak för varje kund som uppgår till en miljon kronor.

Enligt Klarnas produktchef, David Fock, är det Klarnas befintliga kunder som de framför allt vänder sig till. De tror att det finns många svenskar som vill ha avkastning på sitt sparkapital men som inte vill ha det på börsen.

Fokus kommer även fortsättningsvis ligga på handel

Utöver det finns det planer på en digital sparrådgivare och en ny tjänst där kunder som skickar tillbaka produkter som de köpt på nätet får tillbaka sina pengar snabbare.

Fokus för Klarna kommer enligt David Fock att fortsätta ligga på shopping. Betaltjänstbolaget har inga planer på att lansera några blancolån eller liknande under de närmaste åren.

Sparkontot underlättar för kunderna att få tillbaka pengarna snabbt vid returer

Klarna är inte ensamma om att erbjuda sparräntor som ligger högre än storbankernas räntor. Avanzas tidigare sparekonom och numera oberoende ekonom, Claes Hemberg, tror dock inte att Klarnas lansering av sparkonton med hög ränta handlar om att betaltjänstbolaget vill etablera sig som på marknaden när det gäller sparande.

Enligt Claes Hemberg är det ett tydligt exempel att sparkontot kan användas för att återfå pengarna snabbare när en kund returnerar en vara.