Klarna öppna för att börsnoteras

Publicerad: 15 april, 2019 Kollage Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski och entren till en Klarnabutik.

Det kan bli aktuellt med en börsnotering för Klarna men inte under 2019. Foto: Pressbild/Klarna

Betalningstjänsten Klarna värderades nyligen till 32 miljarder kronor. Nu vill Sebastian Siemiatkowski som är vd på Klarna öppna upp för en börsnotering av företaget skriver DiDigtal.

Enligt Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski finns det fler fördelar och färre nackdelar till att börsnotera bolaget. När det kan bli aktuellt med en börsnotering för Klarna säger han inte och det kommer troligtvis inte att hända under 2019.

När Adyen som är Klarnas konkurrent, noterades på Amsterdambörsen under 2018 så rusade aktiekursen uppåt direkt efter handelsstart. Adyens kurs steg med 65 procent efter lite drygt tre kvartal.

Strategiskt bra att börsnoteras

Enligt Sebastian Siemiatkowski befinner sig Klarna i en helt annan mognadsfas just nu och det finns flera fördelar med att noteras då det skapar möjligheter att driva den strategi de vill.

”Vi har inte fattat något formellt beslut om att noteras, men Klarna närmar sig en situation där jag tror att vi är mer redo att lista bolaget”, säger Sebastian Siemiatkowski till Reuters i en ny intervju.

Flera stora tunga investerare bakom Klarna

Klarna som grundades 2005 har idag över 2 500 anställda. Flera stora investerare som Sequoia Capital, Atomico, Vis och Permira står bakom Klarna och när Klarna nyligen tog in cirka en miljard kronor genom nyemission utökades gruppen investerare. Enligt ett avslöjande av DiDigital är några av investerarna Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander, Anders Holch Povlsen som är e-handelsmiljardär och Filip Tysander grundare av Daniel Wellington.

Klarnas bolagsvärde ökade rejält från att ha legat precis under 20 miljarder kronor i lite dryg tre år till 32 miljarder kronor efter nyemissionen.

Att inte vara listade ger ökade administrativa kostnader när man är ett så stort företag som Klarna är och när man har så många ägare säger Sebastian Siemiatkowski till Reuters. Vidare säger han att en börsnotering skulle ge dem marknadsföringsfördelar.