Klarna värderas till 93 miljarder kronor

Publicerad: 15 september, 2020 människor framför siffror på börsmarknaden

Svenska Klarna har växt sig starka över hela världen. Företaget räknar med en notering på den amerikanska börsmarknaden inom två år. Foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com

Sedan starten 2005 har svenska Klarna vuxit sig starka världen över. I dagsläget har företaget cirka 90 miljoner konsumenter i 17 olika länder, och efter en nyemission värderas Klarna nu till 93 miljarder kronor. Det är nästan dubbelt så höga siffror jämfört med förra året. Det rapporterar Di Digital.

Efter en nyemission tar det svenska betal- och kreditföretaget Klarna in cirka 5,7 miljarder kronor, vilket innebär att företaget nu värderas till 93 miljarder kronor. Det nya kapitalet ska Klarna använda för att utveckla och förbättra sina produkter, och etablera sig på fler platser i världen. Företaget lägger stort fokus på att expandera på den amerikanska marknaden.

Amerikansk börsnotering inom två år

Efter Sverige och Tyskland menar Klarna att USA snart blir deras största marknad. De räknar med en notering på den amerikanska börsmarknaden inom två år. Enligt Di Digital har Klarna i dagsläget cirka 1,2 amerikanska app-användare per månad. Totalt har företaget över 9 miljoner amerikanska kunder.

Storägare och nya investerare

Några av de storägare som står bakom Klarna sedan tidigare är riskkapitalbolag som Atomico, Dragoneer och Sequoia. Men även storbanken Commonwealth Bank of Australia och kinesiska Ant Group finns med som ägare.

Nya som investerare är till exempel amerikanska Silver Lake, fondföretagen HMI Capital och Blackrock, samt GCI – Singapores statliga förmögenhetsfond. Andra väljer att köpa sig in i företaget genom att ta befintliga aktier i besittning, till exempel svenska Bonnier och Merian Chrysalis från Storbritannien.

En expansion som kostat

Men Klarnas framgångsresa har varit allt annat än gratis. Omsättningen under de första sex månaderna 2020 låg på 4,5 miljarder kronor, men samtidigt gjorde man en förlust på cirka 550 miljoner. Ökade kreditförluster sägs vara den största orsaken bakom det stora tappet.

90 miljoner kunder i 17 länder

Enligt Klarna har de i dagsläget ungefär 90 miljoner kunder fördelat på 17 olika länder runt om i världen. Företaget ska även ha totalt 235 000 handelspartners.