Kreditkonto utan UC

Det är fullt möjligt att få ett kreditkonto utan att det görs en kreditupplysning hos UC. Detta förutsatt att du väljer en kreditgivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än just UC. Det finns flera andra kreditupplysningsföretag som kreditgivare av kreditkonton använder sig av, exempelvis Bisnode, Creditsafe och Soliditet.

UC bara ett av många kreditupplysningsföretag

Många förväxlar UC med ordet “kreditupplysning”, vilket är två helt olika saker. En kreditupplysning är ett sätt för kreditgivare att kontrollera din återbetalningsförmåga, något som är både nödvändigt och tvunget enligt lag att genomföra innan de beviljar lån eller kredit till en person. UC är ett av de företag som genomför kreditupplysningar på begäran från olika kreditgivare som exempelvis utgivare av kreditkonto.

Då du ansöker om ett kreditkonto kommer kreditgivaren alltså begära en kreditupplysning på dig för att kunna avgöra om du, ekonomiskt sätt, kan hantera ett kreditkonto. Vad som är viktigt att komma ihåg är att UC är ett av många företag som genomför kreditupplysningar och det är därför fullt möjligt att ansöka om kreditkonto utan UC. Det är dock inte möjligt att ansöka om kreditkonto utan kreditupplysning eftersom kreditgivaren måste ta en kreditupplysning vid ansökan.

Jämför långivare som inte använder UC

Kreditkonto bättre för din kreditvärdighet än lån

Många kreditupplysningar påverkar din kreditvärdighet negativt. En kreditupplysning syns i 12 månader och för varje gång en ny registreras skänker UC ditt kreditbetyg och därmed minskar din möjlighet att beviljas exempelvis kreditkonto. Detta beror på att det finns en viss fördröjning mellan det att en kredit- eller låneansökan registrerats tills dess att krediten uppdateras i din kreditupplysning. Under denna period vet inte långivaren hur många kredit- och låneerbjudanden du har accepterat.

Med ett kreditkonto kommer du i längden få bättre kreditvärdighet än om du exempelvis ansöker om lån. Detta eftersom det endast genomförs en kreditupplysning innan du får tillgång till ditt kreditkonto och kan då göra hur många uttag du vill. Med exempelvis lån måste du genomgå en kreditupplysning varje gång du ansöker om ett lån, vilket leder till sämre kreditvärdighet.