Lånar ut 2 000 miljarder för att stärka ekonomin

Publicerad: 7 januari, 2019 En bild på Kinas premiärminister Li Keqiang

Kinas premiärminister, Li Keqiang. Foto: Belish / Shutterstock.com

På kort tid ska de kinesiska bankerna låna ut cirka 2 000 miljarder kronor. Det har möjliggjorts sedan kraven på hur mycket pengar bankerna måste ha i reserv har sänkts. Målet med utlåningen är att stärka landets svaga ekonomi.

Kinesiska banker ska inom kort låna ut 2 000 miljarder kronor för att stärka landets ekonomi. 

Den kinesiska centralbanken tog i fredags ett beslut om att sänka kraven gällande hur mycket pengar bankerna måste ha i reserv. Kraven sänktes med en procentenhet men det kommer ske i två etapper. Första sänkningen sker den 15 januari och den andra sker 25 januari.

Centralbanken styrs av Kinas ledning

Den kinesiska centralbankens beslut kom bara några timmar efter att premiärministern Li Keqiang sagt att centralbanken måste sänka kraven gällande hur mycket pengarna bankerna har i reserv. I och med att beslutet om att sänka kraven kom så pass kort efter premiärministerns uttalande är det tydligt centralbanken inte styrs självständigt utan från Kinas högsta ledning.

Att centralbanken sänker kraven är inte alls ovanligt. Bara förra året sänktes kraven hela fyra gånger. 

Ekonomin har försämrats efter handelskrig med USA

Den kinesiska ekonomin har på senare tid gått svagt i förhållande till landets storlek. Landet har hamnat i en kris mycket på grund av det handelskrig som utkämpas mot USA. Under dagen och morgondagen ska Kina och USA träffas i Peking för ett handelsmöte där tanken är att man ska ta ett första steg mot att lösa den rådande konflikten.

För att lyfta ekonomin ytterligare vill Kina även investera mer i infrastruktur. Satsningarna har dock kritiserats av både utländska och inhemska experter. De tror att om inte pengarna som satsas ger någon avkastning kan det slå hårt mot Kina på lång sikt.