Låntagarna – en ny låneförmedlare

Publicerad: 22 juni, 2020 Kvinna skriver på laptop med höger hand och håller i sedlar med vänster hand.

Låntagarna är en ny förmedlingstjänst som kommer erbjuda privatlån till en lägre högsta ränta. De kommer heller inte att acceptera personer som har en betalningsanmärkning. Fokus ligger på att hjälpa sina låntagare. Foto: PKpix/Shutterstock.com

Duon Frej Andreassen och Andreas Johansson startar låneförmedlaren Låntagarnas. En förmedlingstjänst som drivs helt utan möjlighet till vinstutdelning, skriver Di Digital.

I Sverige initieras över hälften av alla blancolån av kreditförmedlare. Lendo, Sambla, Adivsa och Zmarta är några av de största aktörerna på den svenska marknaden och omsätter hundratals miljoner kronor var för sig. Under de senaste åren har antalet förmedlingsplattformar ökat och nu ger sig ytterligare en aktör in på marknaden, Låntagarnas.

Aktiebolag med särskild vinstutdelning

Låntagarnas profil skiljer sig dock åt jämfört med andra förmedlingsplattformar. Bolaget är ett aktiebolag men det har en särskild vinstutdelningsbegränsning.

Frej Andreassen förklarar att särskild vinstutdelning innebär att aktierna i stort sett inte är värda något vilket förhindrar jakten på en exit. Som ägare i bolaget kan de alltså inte ta del av någon vinstutdelning oavsett hur stor vinst bolaget gör. Dessutom går det heller inte att ändra bolagsformen.

Gedigen erfarenhet av konsumentkrediter

Frej Andreassen kommer tidigare från bland annat GE Money Bank och Santander Consumer Bank där han har haft olika chefsroller. Medgrundaren Andreas Johansson som senast kommer från Santander Consumer Bank har bland annat varit med och grundat Sambla och har även jobbat på Advisa.

Enligt Frej Andreassen har både han och Andreas Johanssons karriärer handlat om konsumtionslån. De är i grunden för låneförmedling eftersom det ger kunderna flera olika alternativ samtidigt som de synar bankerna sätt att prissätta lånen i sina egna kanaler. Men i dag är systemet byggt för överskuldsättning bland konsumenterna.

Egenfinansierat bolag

Till Di Digital säger Frej Andreassen att i stället för att göra något helt annat, som inte handlar om skuldsättning, vill de försöka lösa de problem som finns. Lån är i sig inte något dåligt.

För Andreas Johansson och Frej Andreassen var det ett ganska enkelt beslut att lämna sina välbetalda arbeten för att driva ett bolag utan vinstintresse eftersom det känns mer meningsfullt. Förmedlingstjänsten Låntagaren har grundarna själva finansierat och enligt dem så handlar det inte om några stora pengar.

Enligt Frej Andreassen handlar det inte så mycket om kapital utan främst om deras engagemang, tid och kraft. Verksamheten som sådan har inte krävt att de har behövt att göra större investeringar. Marknadsföring är en helt annan fråga och kräver kapital men omsättningen är ganska hög vilket innebär att man får tillbaka de annonspengarna som man har investerat.

Skillnaden mellan Låntagarna och andra låneförmedlare

Det som skiljer Låntagarna från andra låneförmedlare som till exempel Lendo är att de har en lägre ränta. De flesta låneförmedlarna har oftast en ränta på upp till 29,95 procent medan Låntagarna har en gräns på max 16 procent i ränta på sina krediter. Dessutom accepterar inte Låntagarna personer som har en betalningsanmärkning vilket många av de andra låneförmedlarna gör.

Låntagarna samarbetar med elva olika kreditgivare. För att få ner transaktionskostnaderna kommer Låntagarna teckna långsiktiga avtal med kreditgivarna vilket är tvärtemot vad många andra låneförmedlare gör.

Enligt Frej Andreassen är målet att ta ut hälften så hög provision som konkurrenterna gör under en femårsperiod. Frej Andreassen tror att Låntagarna kommer att vara den tredje eller fjärde största låneförmedlaren inom tre år och att deras prognostiserade omsättning kommer att uppgå till 200 miljoner kronor.