När kommer pengarna in på kontot?

Pengarna kommer in på kontot direkt, samma dag eller dagen efter överföringen. När pengarna kommer in på kontot beror på vilket bank samt vilket kreditkonto du har. Vissa kreditgivare gör det möjligt att få pengarna på kontot omgående från det att du gjort ett uttag från kreditkontot. För andra kreditgivare kan det vara en viss fördröjning från det att du gör ett uttag tills att du har pengarna på kontot.

Använder du inte samma bank som kreditgivaren fungerar uttaget som en vanlig överföring mellan två banker. Det innebär alltså att det kan ta upp till 2 bankdagar tills pengarna kommer in på kontot. När pengarna kommer in på kontot kan även påverkas av vid vilken tidpunkt du begär ett uttag från kreditkontot.

Inga upplysningar vid uttag

När du gör ett uttag från kreditkontot behöver du inte genomgå någon kreditupplysning men däremot måste ditt ärende handläggas. Gör du uttaget efter stängningstid eller under en helgdag behandlas ditt ärende oftast nästkommande bankdag. Eftersom du redan har en viss kreditgräns beviljad behöver du däremot inte genomgå ytterligare kreditupplysningar.

Fördelar med fördröjd utbetalning

Ett kreditkonto fungerar som ett kreditkort utan årsavgift, och utan själva kortet. Dock liknar kreditkonto även sms-lån eftersom du lånar pengar utan säkerhet. Fördelen med ett kreditkonto är att du slipper genomgå kreditupplysningar som vid exempelvis sms-lån. Denna fördröjning från det att du begär ett uttag tills dess att pengarna finns på ditt konto kan spontant uppfattas som negativ eftersom det gör kreditkontot något mindre flexibelt.

Vad många dock inte tänker på är att den fördröjning som kan uppstå även kan vara positiv. Genom att inte få pengarna på kontot direkt kan du minska dina spontanköp och onödiga utgifter och enbart använda kreditkontot när du verkligen behöver det. På så sätt har du trygghet i form av att det finns kredit du kan använda, men det blir även enklare att hålla koll på dina utgifter.