Nordea ska förbättra ungas ekonomiska kunskaper

Publicerad: 1 april, 2019 Ung kvinna med kreditkort shoppar online

Nordea ska hjälpa unga att få bättre koll på sin ekonomi. Foto: wavebreakmedia/Shutterstock.com

Nordea ska hjälpa ungdomar att bli bättre på att hantera sina pengar. Banken kommer under året avsätta 10 000 volontärtimmar för att bidra med sina kunskaper inom ekonomi. Det blir allt vanligare med skuldsatta unga. Bara de senaste två åren har antalet unga med skulder hos Kronofogden ökat med 20 procent.

Att kunna hantera sin egen ekonomi är en förutsättning för leva ett bra liv. Det finns dock tecken på att många unga inte har så bra ekonomi som man hade kunnat hoppas på. Den svenska storbanken Nordea vill därför vara med och försöka lösa det växande problemet.

Under 2019 har banken satt undan 10 000 volontärtimmar som ska gå åt till att hjälpa ungdomarna att hantera sin ekonomi på ett bra sätt. Banken kommer bland annat att besöka både högstadie- och gymnasieskolor för att där prata med ungdomarna om hur man tar hand om ekonomin på bästa sätt.

I höst ska Nordea dessutom lansera Digital Coachning som är ett program vars syfte är att minska det digitala utanförskapet. Banken ska bland annat guida personer hur man använder banken digitalt.

Ungdomarna får fler betalningsanmärkningar

På senare år har fler ungdomar fått betalningsanmärkningar. Bara mellan januari och oktober förra året hamnade 9 800 ungdomar hos Kronofogden på grund av obetalda skulder. Det är en ökning med 20 procent från 2016.

Orsakerna till skulderna beror till stora delar på obetalda mobilräkningar, näthandel, körkort och vårdavgifter. Men även obetalda gymavgifter bidrar till ungdomarnas skulder.

Skulderna försvårar för framtiden

De skulder som landets ungdomar drar på sig i tidig ålder sätter käppar i hjulet även för framtiden. Det gör det svårt att låna till bostad och teckna olika typer av abonnemang. I värsta fall kan det även innebära svårigheter att få jobb, framförallt om arbetsuppgifterna innehåller ekonomiskt ansvar.

Nordea anser därför att det finns ett stort behov att arbeta förebyggande så den unga befolkningen kan hantera sin privatekonomi utan att hamna i skulder.