Oro i världen ökar priset på guld

Publicerad: 14 juli, 2020 Ett förstoringsglas som synar guldtackor som ligger på en hög av dollarsedlar

När det råder turbulenta tider i världen är det inte helt ovanligt att priset på guld ökar. Guld har alltid varit ett tryggt sätt att spara för både småsparare och rika. Foto: RomanR/Shutterstock.com

Lågkonjunktur, politiska spänningar och coronapandemin gör att oron i världen ökar. Ett tydligt tecken på en värld i oro är att guldpriset rusar, skriver Dagens Nyheter.

Guld har sedan urminnes tider alltid fungerat som förmögenhet och sparande i orostider. Coronapandemin och ökade politiska spänningar har lett till att guldpriset dragit iväg rejält den senaste tiden.

Guld är ett tryggt sparande i turbulenta tider

Att guld är så pass eftertraktat kan tyckas märkligt eftersom majoriteten av det som efterfrågas går till smycken. För industriella föremål är det bara cirka 11 procent av guldet som används.

Guld har alltid fungerat som en konstant värdemätare genom historien. I turbulenta tider har guld alltid var ett tryggt sätt att spara både för småsparare och rika. Priset på guld kan dock svänga rejält. Guldpriset har ökat från 1 300 dollar per troy uns (internationellt mått för guld) till cirka 1 800 dollar.

Människan har alltid litat på guldets värde

Svängningen och uppgången har varit stor speciellt under våren och sommaren i samband med oro och den ekonomiska turbulens som coronapandemin har orsakat.

Ädelmetallen guld har alltid haft en speciell dragningskraft, trots svängningarna i pris, som fått människor att lita på dess värde. Guldet har sedan de egyptiska faraoernas tid värderats mer än andra metaller av folkslag runt om i hela världen.

Guld har alltid haft en stor dragningskraft

Det finns oräkneliga legender där guldets mytiska egenskaper leder till förbannelse. Till exempel legenden om kung Midas som önskade att allt han tog i skulle förvandlas till guld, vilket inte gick så bra när maten han skulle äta förvandlades till guld.

Men guldet har även lett till stor grymhet genom historien. Hela folkstammar utrotades i Latinamerika när de spanska erövrarna ville komma åt den ädla metallen. Imperier och kulturer som inkaindianerna och aztekerna gick under när spanjorerna drog in över Latinamerika.

Guldet har även lett till att folk i modern tid har förflyttat sig. Guldruschen 1849 i Kalifornien är en av de mest kända folkförflyttningarna i modern tid.

Riksbankens guldreserv uppgår till cirka 60 miljarder kronor

Slutligen har vi vår tids värdemätare av guld. Riksbanken har en guldreserv där värdet vid årsskiftet uppgick till 60 miljarder kronor. Guldreserven ska verka som en balans till valutareserven men svängningarna i valutareserven och värdet på guld följer dock inte samma mönster.

Guldet har haft en väldigt betydelsefull roll i ekonomier genom historien och fört med sig både elände, sorg och krig. De stora metallbörserna sätter värdet på guld dagligen. Guldet mäts i amerikanska dollar vilket innebär att dollarkursen påverkar guldpriset även i andra valutor som svenska kronor. Guldet mäts i dollar per troy uns och ett troy uns är 31,1 gram.