Paypal investerar i Tink

Publicerad: 10 juni, 2019 Person som använder betaltjänstlösningen Paypal på mobiltelefonen.

Det amerikanska fintechbolaget Paypal investerar över 100 miljoner kronor i Tink. Foto: I AM NIKOM/Shutterstock.com

Fintechbolaget Paypal fortsätter att satsa på svenska bolag. Nu går det amerikanska bolaget in med över 100 miljoner kronor i svenska Tink, rapporterar Breakit.

Under 2018 köptes svenska Izettle av fintechjätten Paypal för inte mindre än 19 miljarder kronor. Detta var en av de största affärerna bland svenska techbolag under 2018. Nu fortsätter Paypal att satsa på bolag i Sverige genom att investera 105 miljoner kronor i det svenska fintechbolaget Tink.

Tink stolta över samarbetet med Paypal

Daniel Kjellén som är medgrundare och vd på Tink säger att de är stolta över samarbetet med Paypal som är en global fintechledare. Investeringen är en del av den investeringsrunda som bolaget tidigare i år genomförde när man tog in över 500 miljoner kronor. Då värderades Tink till över 2 miljarder kronor.

Paypal som har över 277 miljoner användare kommer att börja nyttja Tinks teknik i sin betaltjänst.

Från början var Tink en app som gav tips för bättre ekonomi

Tink som grundades 2012 var från början en app som gav användarna tips på hur de kunde förändra sin privatekonomi till att bli bättre. Under de senaste åren har företaget ändrat inriktning och satsar nu främst på en open banking-plattform.

Tjänsten används främst av utvecklare på banker som kan behöva hjälp med att utveckla digitala tjänster. SBABs tjänst där konsumenterna kan jämföra bolån bygger på Tinks plattform.

Ambitionen är att finnas i nästan hela Europa

Tinks målsättning är att i slutet av året finnas i större delen av alla europeiska länder, vilket blir möjligt i och med samarbetet med Paypal. Enligt Daniel Kjellén finns det ambitioner att senare finnas utanför Europa också.

I den investeringsrundan där Paypal gick in finns också Insight Venture Partners, ett bolag som tidigare har gjort investeringar i företag som Delivery Hero och Twitter. Även Nordea, SEB och Sunstone Capital har valt att investera i Tink.