Paypals Izettle-köp hårdgranskas av brittiska myndigheter

Publicerad: 10 december, 2018 En bild på Paypals logga utanför huvudkontoret

Paypals förvärv av Izettle granskas av den brittiska konkurrensmyndigheten. Foto: JHVEPhoto / Shutterstock.com

Den brittiska konkurrensmyndigheten granskar Paypals förvärv av Izettle. Myndigheten oroar sig över vad förvärvet ska innebära för konkurrensen på marknaden och har därför inlett en fas 2-undersökning.

I september köpta Paypal svenska Izettle för 19,2 miljarder kronor. Den brittiska konkurrensmyndigheten CMA har oroats över att affären ska leda till en snedvriden konkurrens där den tekniska utvecklingen bromsas in och att kunderna ska få betala högre priser.

CMA startade i november en utredning av affären. För att inte gå vidare och göra en ännu mer omfattande undersökning ville man att Paypal skulle kunna komma med någon lösning som skulle lugna myndighetens oro för höjda priser och sämre teknisk utveckling.

Det har man inte gjort och därför går CMA nu vidare i sin granskning till en fas2-undersökning.

Kommer med ett utlåtande i maj

CMA kommer de närmaste månaderna att fortsätta granska affären. Den 21 maj nästa år ska man komma med ett slutligt utlåtande gällande affären. Fram tills dess har både Paypal och Izettle valt att hålla sina verksamheter skilda från varandra.

Paypal och Izettle ska förhoppningsvis inte behöva vara oroliga. De senaste 12 månaderna har 67 procent av alla fas 2-granskningar klarat sig utan anmärkning. Sett över den senaste femårsperioden är den siffran 56 procent.

I en kommentar till Di Digital skriver Paypal att man tror att konkurrensmyndigheten kommer få en bättre bild av förvärvet under sin fas 2-granskning. Man tror även att CMA kommer ändra uppfattning och se hur positivt förvärvet faktiskt är för konkurrensen på marknaden.

Rekordaffären är inte i fara

Affären mellan de två bolagen ska inte vara i fara. Bill Ready som är operativ chef på Paypal gav lugnande besked förra måndagen. På ett techevent i Helsingfors sade han att affären var stängd. Nu arbetar man med de brittiska myndigheterna för att försäkra dem om att affären kommer vara bra för konkurrensen på den brittiska marknaden.

Ready menar att Paypal visserligen vuxit men att man fortfarande utgör en liten del av alla betalningar. Genom förvärvet av Izettle anser han att konsumenterna får fler val och då ökar konkurrensen.