Nu granskas Paypals Izettle-köp av brittiska myndigheter

Publicerad: 1 oktober, 2018

Paypals förvärv av betalbolaget Izettle ska utredas av brittiska konkurrens- och marknadsmyndigheten. Myndigheten anser att affären kan ha en negativ påverkan på konkurrensen.

För ett par veckor sedan slutfördes Paypals förvärv av det svenska betalbolaget Izettle. Nu vill dock konkurrens- och marknadsmyndigheten i Storbritannien utreda affären då den kan komma att försämra konkurrensen på de brittiska öarna.

Att myndigheten vill utreda Paypals köp av Izettle innebär dock inte att man har någon åsikt i frågan.

En utredning påverkar inte affären

Att affären utreds påverkar inte Paypals köp av Izettle. Det svenska betalbolagets presschef, Tom Turula, säger till Realtid.se att denna typ av granskning är vanlig när det kommer till affärer av den här storleken.

Paypal har i samband med utredningen ett nära samarbete med konkurrens- och marknadsmyndigheten.

Köpte Izettle för 19 miljarder kronor

Paypal köpte Izettle i slutet av maj och för det svenska bolaget var det svårt att tacka nej. Priset uppgick till 19 miljarder kronor vilket var en dubblering sett till Izettles värdering.

– Kombinationen av Izettle och Paypal kommer att ge enorma fördelar för våra användare som får tillgång till ett ännu bredare sortiment av verktyg för att hjälpa dem att ta betalt, sälja smartare och växa, sa Izettles vd  Jacob de Geer, i samband med förvärvet, till Ny Teknik.

Båda företagen har för avsikt att drivas separat under sina egna varumärken.

Izettle skulle börsnoteras innan förvärvet

Bara någon vecka innan affären blev av hade Izettle planer på att expandera i både Europa och Latinamerika. Dessutom siktade man på att börsnoteras under året.

I samband med en börsnotering hade Izettle räknat med att dra in 2 miljarder kronor.