Vilken ränta är det på kreditkonto?

Räntan på kreditkonto varierar beroende på vilken kreditgivare du använder dig av. Olika kreditgivare har även olika metoder för hur räntan räknas. Många kreditgivare tar ut en ränta på 10-15 % de första 10-15 dagarna för att sedan ha en lika lång räntefri period. När månad nummer två inleds börjar räntan gälla igen och då är den generellt 5 % per månad på det uttagna beloppet. Den senare räntan behöver du dock enbart betala om du väljer att delbetala din faktura.

Tips! För att hitta det kreditkonto med bäst ränta bör du jämföra kreditkonton innan du skaffar ett.

Möjligheten att delbetala din faktura är en stor fördel med kreditkonto. Oftast är räntan lägre än den hade varit för exempelvis sms-lån vilket gör det möjligt att “låna pengar” under en längre tid utan att det kostar mycket pengar.

Så fungerar räntan för kreditkonto

Vilken ränta det är på ett kreditkonto är inte så krångligt som det låter. Det enda du behöver ha i åtanke är att det kan finnas två olika räntor. En ränta som du betalar under den närmsta tiden efter ditt uttag från kreditkontot, och en annan ränta som du betalar om du väljer att skjuta upp eller delbetala din faktura. Detta kan beskrivas genom ett enkelt räkneexempel:

Exempel: Du väljer att göra ett uttag från ditt kreditkonto på 10 000 kr den 20 april. En räntekostnad på 15% (1500 kr) adderas då automatiskt och vid förfallodatum den 31 maj ska du betala 11 500 kr om du vill betala tillbaka hela skulden. Vill du delbetala ska du betala minst 2300 kr (en femtedel). Om du sedan väljer att betala tillbaka hela skulden den 30 juni ska du betala 9085 kr, enligt uträkningen: Det ursprungliga lånet – (delbetalningen x räntan på 5% för juni) = (11 500 – 2300) x 1.05.

Räntan varierar dock beroende på vilken kreditgivare du har ett kreditkonto hos. Vad som är värt att nämna är att du inte betalar någon ränta om du inte använder ditt kreditkonto. Det är inte förens du faktiskt gör uttag från ditt kreditkonto som räntan börjar ticka.