Sparpengarna kan förlora i värde med låga räntor

Publicerad: 27 maj, 2019 tumme och pekfinger stoppar ett mynt i en spargris

Sparkapitalet på sparkontot inte bästa lösningen för att få pengarna att växa. Foto: rangizzz/Shutterstock.com

Många som sparar väljer att placera hela sparkapitalet på ett vanligt bankkonto. Men ett bankkonto behöver inte vara bästa kontot för ett sparande då låga räntor kan göra att pengarna förlorar i värde, skriver Danske Bank i ett pressmeddelande.

Så många som 25 procent av de som sparar väljer att ha sitt sparande på ett vanligt bankkonto. Men med dagens låga räntor kan pengarna förlora i värde. Att placera sitt sparkapital på ett sparkonto är säkert och gör det lätt att komma åt pengarna, men det är inte det bästa sättet att få pengarna att öka i värde.

Sparande på sparkonto upplevs säkrare

Det finns en viss benägenhet att välja att ha sitt sparkapital på ett sparkonto när vi ska spara långsiktigt. Anledningen till att man väljer att spara pengarna på ett vanligt konto är för att många tror att det är riskabelt att investera pengarna. Osäkerheter i ekonomin under de senaste åren har bidragit till människors oro att investera pengar. Men i dagens samhälle med mycket låga räntor och en inflation som ligger på ett par procent tappar pengarna i värde på ett vanligt sparkonto.

Eftersom inflationen gör att priserna på varor och tjänster höjs minskar värdet på pengarna du sparar långsiktigt. Det som du i dag kan köpa för 100 kronor är inte värt 100 kronor om några år. Ett sparande på ett sparkonto är alltså inte lika riskfritt som många tror.

Investera pengarna för att få dem att växa

För att förhindra att pengarna minskar i värde kan man investera dem. Genom att investera pengarna kan du samtidigt tjäna pengar när du sparar.

På samma sätt som det finns en risk att pengarna kan förlora i värde på ett vanligt bankkonto finns det en risk även om du väljer att placera pengarna. Du bestämmer själv hur länge du vill låta pengarna vara investerade och hur stor risk du vill ta. Ju större risk du tar, desto större avkastning kan du få.

När man tar större risker i sina investeringar måste man vara beredd på att det kan komma perioder med större nedgång om man har otur. En investering under en längre tid ger oftast en tryggare avkastning än om man endast investerar pengarna under kortare perioder. Det handlar om att hitta en bra balans så att man blir nöjd med den förväntade avkastningen.

Att placera sparkapitalet på ett bankkonto behöver alltså inte vara det bästa sättet att spara pengar på. Med en långsiktig och väl genomtänkt investering kan besparingarna öka, vilket gör att du tjänar pengar i stället för att förlora köpkraft.