Stor minskning av kontantuttag

Publicerad: 30 september, 2019 Man sticker in kort i bankomat för att ta ut pengar

I takt med att vi går mot ett kontantfritt samhälle har kontantuttagen minskat. Ny lag kommer tvinga bankerna att erbjuda kontantuttag från 2021. Foto: Mikael Damkier/Shutterstock.com

Användningen av digitala betaltjänster ökar samtidigt som kontantuttagen minskar. Under första halvan av 2019 minskade uttagen till 40,9 miljarder kronor, skriver SvD Näringsliv.

Det har skett en rejäl minskning i användningen av kontanter, samtidigt som användningen av digitala betaltjänster ökar. Under första halvåret 2019 minskade kontantuttagen med 10 procent till 40,9 miljarder kronor, jämfört med samma tidsperiod 2018.

Enligt Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat, har användningen av kontanter under de senaste åren minskat så radikalt att det gör det svårare att motivera stora nätverk för kontantuttag med argument som är kommersiella. Därför efterlyser han mer flexibla regler för bankerna när det gäller att tillhandahålla kontanter än de som i dag finns på riksdagens bord.

Det behövs en infrastruktur för kontantuttag

– På de platser där människor använder kontanter borde bankerna kunna upprätthålla en tillräcklig kontantinfrastruktur frivilligt i stället för ett lagkrav baserat på vart du bor, säger Johan Nilsson.

Storbankerna äger tillsammans bolaget Bankomat som har cirka 80 procent av marknadsandelarna för kontantuttag. Förutom Bankomat finns Ica och Kontanten på kontantuttagsmarknaden. Bankomat har 1 670 uttagsautomater, och Ica och Kontanten har cirka 500 uttagsautomater vardera.

Ny lag tvingar banker att hantera kontantuttag

Under hösten ska riksdagen klubba igenom en ny lag som tvingar alla större banker att erbjuda kontantuttag från 2021. Om bankerna inte uppfyller de skärpta kraven riskerar de böter på upp till tiotals miljoner kronor.

Enligt en utredning av kontanthanteringskrav som gjorts av Riksbankskommittén kommer det att kosta upp till 15 miljoner kronor per år för bankerna att uppfylla de skärpta kraven. Enligt bankerna själva kommer det att kosta betydligt mer.

För att tillgodose kraven måste nya automater installeras

Enligt Johan Nilsson kommer det att bli färre aktörer som vill vara med och genomföra detta. Butikerna själva kommer vilja hantera kontanter allt mindre.

För att Bankomat ska kunna tillgodose lagkravet skulle det betyda att de behöver installera cirka 300 till 350 nya automater. Enligt Johan Nilsson skulle det betyda att Bankomats driftskostnader skulle öka med lite mer än 100 miljoner kronor per år. I slutändan kommer de ökade kostnaderna troligtvis att hamna hos företag och hushåll som ökade avgifter.