Svårt att veta om man blir lurad på nätet

Publicerad: 3 februari, 2020 Illustration två laptops och en mörkklädd människa som fiska information från den andra datorn med ett fiskespö.

Nätfiske blir allt vanligare och det är svårt att upptäcka det. I en undersökning uppgav 88 procent av de tillfrågade att de kunde upptäcka nätfiske, men det var bara 5 procent som verkligen kunde det. Foto: DRogatnev/Shutterstock.com

Nätfiske, falsk e-post och falska webbsidor som används för att lura till sig lösenord och andra hemliga uppgifter blir allt vanligare. En undersökning från Security.org visar att vi är väldigt dåliga på att bedöma om vi blir lurade på nätet, skriver ComputerSweden.

Att bedragare använder sig av falsk e-post och falska webbsidor för att komma åt dina kortuppgifter eller andra hemliga uppgifter blir allt vanligare och mer effektivt. Enligt en undersökning från Security.org tror majoriteten av de tillfrågade att de kan identifiera nätfiske.

Majoriteten bedömer att de är bra på att upptäcka nätfiske

Generellt sett tror folk att de är mycket bättre på att undvika att bli lurade än vad de egentligen är. Enligt undersökningen, med närmare tusen deltagare, uppgav 96 procent att de visste vad nätfiske var, och 88 procent uppgav att de kunde upptäcka det. Men det var bara 5 procent som faktiskt kunde känna igen olika sorters nätfiskebluffar.

Vidare visade undersökningen att hela 47 procent av de tillfrågade inte visste att nätfiske kan ske genom mjukvara. Undersökningen visade också att 43 procent av deltagarna upplevde att annonser på nätet var säkra och att 30 procent inte kände till att nätfiske även kan ske genom sociala medier.

Äldre personer minst kunniga

Den minst kunniga gruppen i undersökningen utgjordes av Baby Boomers, alltså personer födda mellan 1946 och 1964. Av de personer som föddes under tidigt 80-tal och tidigt 2000-tal var mer än hälften försiktiga när det gäller annonser på nätet och okänd mjukvara.

Enligt en rapport från cybersäkerhetsföretaget Palo Alto Networks, som PC För Alla tidigare har skrivit om, har antalet nätfiskeattacker verkligen ökat. Genom nätefiskeattackerna vill bedragare komma åt dina användaruppgifter och lösenord. Det vanligaste är att attackerna sker genom webbplatser som liknar populära och legitima sajter för att lura användarna att dela med sig av privat information.

Bedragarna blir allt skickligare

I dagarna har det bland annat skickats ut bluffmejl från bedragare som vill att Netflix-användare ska skriva in sina kontouppgifter på nytt. Dock gjorde bedragarna misstaget att skicka det till säkerhetsforskaren David Jacoby.

Enligt David Jacoby var mejlet väldigt skickligt utformat både när det gäller språket och de olika fälten på den falska formulärsidan, där man bland annat skulle skriva in sitt kortnummer. David Jacoby sade att det var ett imponerande verk även rent kodmässigt.