Svenska hushåll spenderar mindre pengar på julen

Publicerad: 9 december, 2019 Mamma, pappa och två barn sitter framför brasan med julmössor på huvudet och firar jul

I år kommer svenska hushåll lägga mindre pengar på julen än förra året. Det blir allt viktigare att äta och umgås än att köpa mängder med julklappar och julpynt. Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock.com

Nordeas årliga julundersökning visar att svenska hushåll kommer spendera 10 procent mindre på julklappar i år än förra året. 30 procent uppger att deras köpbeteende inför julen har ändrats på grund av hållbarhetsskäl.

I år planerar svenska hushåll att spendera mindre pengar på julklappar än förra året. I genomsnitt kommer hushållen i år att spendera 3 300 kronor på julklappar, vilket är 360 kronor mindre än 2018. Nordeas årliga julundersökning visar också att tre av tio väljer att spendera mindre pengar på julklappar av hållbarhetsskäl.

Klimatdebatten kan ha förändrat köpbeteendet

Enligt Nordeas privatekonom, Ingela Gabrielsson, kan det förändrade köpbeteendet bero på den pågående klimatdebatten.

80 procent av de som säger sig ha förändrat sitt köpbeteende köper färre julklappar, 53 procent köper mindre pynt och cirka 50 procent väljer att köpa närodlad eller ekologisk julmat.

Enligt undersökningen planerar svenska hushåll att lägga cirka 2 100 kronor på andra utgifter som tillhör julen, utöver julklapparna. Jämfört med förra året är det en minskning med 100 kronor.

Fokus ligger mer på att äta och umgås

Enligt Ingela Gabrielsson värdesätter vi att fira julen och är därmed beredda att göra fler förändringar. I fokus ligger den sociala biten som att äta och umgås. Man drar ner mer pengar på julklapparna än på utgifter för mat och julgran.

Det är främst kvinnor som av hållbarhetsskäl har förändrat sitt köpbeteende. Andelen kvinnor som har förändrat sitt köpbeteende uppgår till 40 procent jämfört med männen där siffran ligger på 23 procent. 86 procent av svenskarna har inte satt någon maxgräns för hur mycket pengar de kommer att spendera på julklappar och andra kostnader som hör julen till.

Spendera inte för mycket pengar – det kan slå tillbaka efter nyår

Enligt Ingela Gabrielsson är det bra att sätta en maxgräns för vad jul och nyår får kosta. En önskelista till jul ska inte ses som en inköpslista. Det är viktigt att man håller sig till sin maxgräns, annars kan det slå tillbaka efter nyår.

De som planerar att spendera mest på julen är inte stockholmarna. De som ligger i topp är Västsverige och norra Sverige. I Stockholm planerar man att i genomsnitt lägga 4 900 kronor på julklappar och andra utgifter som man har över julen. I norra Sverige ligger julbudgeten på 5 900 kronor och i Västsverige, där man planerar att spendera mer, ligger budgeten på 6 600 kronor.