Swedbanks chefekonom tror på räntehöjning redan i december

Publicerad: 15 oktober, 2018

Anna Breman, chefekonom Swedbank. Foto: Pressbild

Under stora dela av året har det spekulerats i när Riksbanken tänker höja styrräntan. En del tror att det dröjer till nästa år men Swedbanks chefsekonom tror att en räntehöjning är att vänta redan i december.

Det har under året spekulerats en hel del i när styrräntan kan tänkas höjas. Räntenivån är rekordlåg på minus minus 0,5 procent och har varit så i tre år. En räntehöjning har vi däremot inte sett på nästan åtta år.

Nu närmar vi oss dock en höjning och somliga spekulerar i att det kommer ske nästa år. Någon som tror det kommer ske tidigare än så är Swedbanks chefsekonom Anna Breman. Hon tror att en räntehöjning är att vänta redan i december.

– Just nu har sannolikheten ökat för att höjningen kommer redan i december, säger hon till SvD.

Nordea och SEB kommer med samma slutsats

Även storbankerna SEB och Nordea går i Swedbanks fotspår och förutspår en räntehöjning i december. Detta baserar man på september månads inflationssiffror som SCB presenterat.

Storbankernas gissningar är också i linje med vad Riksbanken själva tidigare gått ut med. Man har då flaggat för en räntehöjning i december eller februari.

Helt säker på en höjning kan man dock inte vara. Under resterande del av oktober och november kan det hända mycket. Även vad som händer i omvärlden kan påverka.

Korrigeringar på de amerikanska börserna kommer inte påverka räntehöjningsplanerna

De korrigeringar som skett på de amerikanska börserna som för tillfället skakar om världsmarknaden tror inte Anna Breman är tillräckligt för att förändra de svenska räntehöjningsplanerna.

– En viss korrigering på de amerikanska börserna, som alla vet har varit högt värderade, är inte tillräckligt, säger Anna Breman.

Hon tror inte att en börsnedgång på tio procent skulle vara tillräckligt för att få Riksbanken att tänka om. Däremot om skulle det röra sig om ett fall på mellan 20-30 procent så skulle Riksbanken nog börja fundera. Ett sådant kraftigt ras skulle få effekter på hushållens ekonomi.

Räntan kommer höjas med 0,25 procent

Riksbankschefen Stefan Ingves har tidigare gått och talat om att räntan kommer att höjas med 0,25 procent den dagen den väl höjs.

Därefter kommer det successivt att ske flera räntehöjningar under ett par års tid.