UC: Konkurserna minskade i augusti

Publicerad: 1 september, 2020 affärsmän sitter med dator och miniräknare

Många ljuspunkter när UC presenterar konkursstatistiken för augusti. Foto: wutzkohphoto/Shutterstock.com

Ny konkursstatistik från UC visar att antalet konkurser i Sverige minskade stort under augusti. Minskningen verkar dessutom gälla för i stort sett alla branscher, med undantag för företag inom transportsektorn, som fortfarande får kämpa för att hålla sig över ytan.

UC har just presenterat sin konkursstatistik för augusti, och siffrorna visar på en positiv trend bland Sveriges företagare. Konkurserna har minskat med 34 procent jämfört med motsvarande period förra året, och enligt UC ser det ut som att minskningen gäller för nästan alla branscher.

Hålla i och hålla ut för att den positiva trenden ska fortsätta

Enligt Richard Damberg, UC:s ekonom, gäller det nu att ”hålla i och hålla ut” för att trenden ska fortsätta i positiv riktning. För att undvika att en ny konkursvåg slår in över Sverige, menar han att det är viktigt att alla gör vad de kan för att hjälpa till. Till exempel kan man stötta sin lokala handlare eller restaurang.

– Den ekonomiska återhämtningen verkar gå snabbare än väntat. När konkurserna avtar kraftigt bland småföretagen är det ett ytterligare tecken på att det värsta är över. Men osäkerheten är fortfarande stor och kommer bara att avta när pandemin har försvunnit, säger han i ett pressmeddelande.

Fortsatt pressat läge för transportbranschen

Konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen minskade med 37 procent i augusti, vilket är ett ordentligt lyft med tanke på hur hårt många företag drabbades av pandemin tidigare i våras. Däremot visar UC:s statistik på att företag i transportbranschen har det fortsatt tufft.

Det är framför allt taxibolag som kämpar för att hålla sig över ytan, och antalet konkurser har dubblats från augusti 2019 till augusti 2020. Richard Damberg tror att det är många mindre taxibolag som nu lägger ner verksamheten och lämnar transportbranschen på grund av att resandet i landet håller sig fortsatt lågt.