Vad kostar ett kreditkonto?

Ett kreditkonto kostar inget när du inte använder det. Det är inte förens du väljer att ta ut pengar från kreditkontot som du faktiskt betalar något. Du betalar enbart ränta för den kredit du faktiskt utnyttjar, och det finns ingen fast återbetalningstid. Oftast finns det en gräns för vad du minst måste amortera efter du valt att ta ut pengar, men du kan välja att skjuta upp återbetalning av hela beloppet.

Tips! Du betalar endast för ett kreditkonto när du faktiskt väljer att utnyttja det. Det finns alltså ingen årsavgift som för kreditkort och ingen löpande ränta eller annan avgift som för de flesta lån.

Hur mycket du betalar då du använder kreditkontot varierar beroende på vilken långivare du har ett kreditkonto hos och även hur mycket kredit du har. Genom att jämföra kreditkonton innan du ansöker om ett kan du försäkra dig om att du hittar det billigaste kreditkontot för dig. Att ansöka om ett kreditkonto är också kostnadsfritt.

Jämför kreditkonton och hitta det billigaste

Undvik löpande kostnader med kreditkonto

Eftersom att ett kreditkonto inte har några fasta avgifter utan du enbart betalar när du faktiskt använder det så undviker du många kostnader så som årsavgift och uppläggningsavgift. Väljer du att göra uttag från kreditkontot ska du i samband med att du betalar tillbaka pengarna även betala en viss räntekostnad. Kreditgivare har olika sätt att ta betalt men vanligt är att du betalar en räntekostnad på 10-15 % de första 10-15 dagarna för att sedan ha en lika lång räntefri period. När månad nummer två inleds börjar räntan ticka och i genomsnitt är denna 5 % av det uttagna beloppet per månad.

Sammanfattningsvis kan man säga att ett kreditkonto är en kostnadsfri trygghet för din privatekonomi, som enbart kostar när faktiskt behöver använda det.

Kreditkonto kostsamt vid försenad återbetalning

Precis som för alla andra lån och krediter kan även ett kreditkonto bli kostsamt om du inte betalar tillbaka din skuld i tid. Med ett kreditkonto kan du oftast skjuta upp återbetalningen en viss tid men förr eller senare ska hela skulden inklusive räntan betalas tillbaka. Att ansöka om ett kreditkonto kommer inte påverka din privatekonomi annat än positivt.

Om du däremot tar ut mer pengar än du har förmåga att betala tillbaka kan det däremot bli kosta dig dyrt. Du får nämligen betala påminnelseavgifter, dröjsmålsränta och din skuld kan till och med gå till inkasso och därefter till Kronofogden. Se därför till att enbart använda kreditkontot när du verkligen behöver och om du är säker på att du kan betala tillbaka skulden.